Sojový sýr tofu, který byl až do poloviny minulého století v západních zemích téměř neznámý, se v současné době těší stále větší oblibě. Zpočátku byla jeho konzumace spojena především s vyznavači vegetariánství či veganství, ale postupně začal být objevován i ostatními zastánci zdravé výživy. Není divu, tofu totiž obsahuje velké množství bílkovin, a je tedy rovnoprávnou náhražkou masa, ale navíc je i zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Kromě toho neobsahuje téměř žádný tuk ani cholesterol.
Co je to tofu a jak se získává?
Tofu je tradiční východoasijská potravina, která začala být poprvé vyráběna ve starověké Číně ve 2. stol. př. n. l. Odtud se v průběhu 7. stol. dostala do Japonska i do ostatních zemí, zejména do Vietnamu, Thajska a Koreje, kde je tofu dodnes oblíbeným a často připravovaným pokrmem. Do jídelníčku obyvatel západních zemí začalo tofu pronikat až v minulém století, a to v souvislosti s intenzivním zájmem amerických vědců o sojové výrobky.
Základní surovinou pro výrobu tofu jsou sojové boby, které se přes noc namočí, rozemelou a povaří, aby z nich nakonec vzniklo sojové mléko. To se poté filtruje, sráží nerostným syřidlem a pod tlakem se pak formuje konečný produkt - tofu, jehož konzistence závisí na obsahu vody a na typu a množství použitého srážedla. V průběhu formování je možné vznikající tofu obohatit o různorodé příchutě.
Jaké zdraví prospěné látky tofu obsahuje?
Kromě již zmíněných vitamín a minerálů, ke kterým patří zejména vitamín B, E a také hořčík, vápník a železo, je tofu bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, lehce stravitelných bílkovin, vlákniny a také hormonům podobné přírodní látky – fytoestrogenu. Fytoestrogen, obsažený již v samotných sojových bobech, má pozitivní vliv na harmonizaci hormonálního systému, přináší úlevu během menstruace i menopauzy a v mnoha případech bylo prokázáno, že umí účinně bojovat s některými druhy rakoviny, především s rakovinou prostaty u mužů a s rakovinou prsu u žen. Další výhodou konzumace tofu je také velmi nízký obsah sacharidů a tuků. Cholesterol a lepek nejsou obsaženy vůbec.
Jaké jsou pozitivní účinky tofu na zdraví?
Kromě toho, že je tofu dietní, velmi výživnou a lehce stravitelnou potravinou, prospívá i našemu zdraví. Pro vysoký obsah vápníku působí preventivně proti osteoporóze a celkově chrání naše klouby a svaly. Tofu je také vhodné pro lidi s vysokým krevním tlakem a cholesterolem, působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění i infarktu a díky obsažené vláknině umí bojovat i s problémy zažívacího traktu.
Kde tofu koupíme?
Vzhledem ke stále stoupající oblibě tofu, je dnes k sehnání ve všech větších supermarketech. Kromě toho je také běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy, kde se můžeme setkat s různorodějším sortimentem. Tofu se vyrábí ve dvou variantách, a to jako tofu tvrdé a tofu měkké. Tvrdé tofu svým vzhledem připomíná sýr a můžeme jej smažit, dusit, opékat, grilovat či nakládat. Měkké tofu je podobné našemu pudinku a používá se k přípravě různých omáček, polévek nebo dezertů.
Jak tofu připravovat?
Přírodní tofu, které je bílé, chutná neutrálně a je nutné jej před konzumací upravit. Jeho příprava je nenáročná a rychlá a existuje velké množství postupů. Tofu můžeme smažit, udit, marinovat, dusit, opékat, strouhat, ale i mixovat či drobit. Kouzlo tohoto pokrmu spočívá v tom, že dokáže vstřebat chuť použitých přísad. Častokrát se proto tofu před samotnou přípravou nakládá do marinády, sojové omáčky nebo olivového oleje. V současné době však můžeme běžně zakoupit již předem ochucené tofu.